Aamulla töistä tullessani pennut hyppivät pentuaitausta vasten kuten joka päivä, mutta Lumi istuikin rauhassa vieressä. Ruoan annettuani ihmettelin, kun Lumi ei mennyt ruokakupille kuten muut. Nostin sen seisomaan, mutta ei lähtenyt liikkeelle ja huomasin sen pitävän oikeaa etutassua ylhäällä.  Hetken päästä pieni oli kakalla tassu ilmassa ja kakkaamisen jälkeen jäi siihen makaamaan. Arvelin hyppineen aitausta vasten, että oli loukannut sen. Nostin Lumin petiin hetkeksi levähtämään luullen että kohta jalka on taas entisensä. Tunnin päästä kun Petri heräsi tulin katsomaan tilannetta. Petri kertoi pentujen illalla juosseen normaalisti iltavilliään ja kukaan ei ollut vingahtanut eikä mitään, mutta Lumi oli kinkkassut jalallaan. Rupesin tutkimaan jalkaa tarkemmin, puristelin ym. mutta mitään en siinä huomannut. Ihmettelin hajua mikä tuli ja huomasin molemmista korvista tulevan märkää. Soitto samantien akuuttiin; pentu loukannut jalkansa eikä varaa siihen ja molemmat korvat tulehtuneen näköiset. Ajan saimme klo:13:30:ksi. Kerkesin siinä välissä siis nukkua pari tuntia yövuoroni jälkeen. Akuuttiin mentyämme lääkäri tutki pitkään jalkaa ja lopulta kyynärnivelen kohdalta käänneltäessä vingahti. Lekuri otti korvista näytteet ja vei pennun mennessään röntgeniin ja käski minun mennä odotusaulaan odottelemaan 10:ksi minuutiksi. Puolen tunnin päästä lääkäri lopulta kutsui minut sisään. Röntgenissä ei ollut näkynyt mitään, murtumaa ei siis ole. Alla lääkärin teksti diagnoosista: 

Juveliini pyoderma/cellulitista esiintyy 3vk-4kk pennuilla. Yleisimmin edustettuna on kultainen noutaja, gordoninsetteri ja mäyräkoira. Syytä sairaudelle ei tiedetä, mutta arvellaan että taustalla on perinnöllinen elimistön puolustustoiminnan häiriö. Oireena nopeasti kehittyvät (24-48h) muutokset: rakkulat korvalehdissä, paha korvatulehdus, leuanalussylkirauhasten suureneminen, vaisuus, naaman turpoaminen (silmäluomet, huulet), syömättömyys ja steriili niveltulehdus (25% tapauksista). Hoitona aggressiivinen kortisonihoita (2mg/kg 10-14vrk), jotta arpimuodostus ei tee pysyviä muutoksia, korvatulehduksen hoito ja tarvittaessa antibiootti sekä tukihoito (pakkoruokinta ja juottaminen). Yleensä sairaus ei uusi, arpikudosmuodostus silmien ympärillä voi aiheuttaa ongelmia vakavissa tapauksissa.

Ja noilla eväillä ja tiedoilla kotia kortisonin, antibiootin ja korvatippojen kera.

Lääkitysohje:

Canofite vet linim. 15ml: Molempiin korviin 5-7 tippaa kahdesti päivässä 14 päivää

Prednisolon 5mg tbl:1tbl kerran päivässä aamuisin 7vrk, ½tbl kerran päivässä aamuisin 7vrk, ½tbl joka toinen päivä aamuisin.

Synolux 40mg/ml susp. 15ml: 0,7ml kahdesti päivässä 10 pvää.

Lumi oli tosi vaisu ja voipunut jo lekurissa, kun en saanut aamulla antaa ruokaa. Akuutissa olivat nesteyttäneet. Lumi on eristetty toisista pennuista vain sen takia, että terveet pennut antavat sen toipua rauhassa. Ruiskulla olen antanut lääkkeet ja muutoinkin laittanut suoraan suuhun nestettä + nutriplus geeliä. Klo:17 Lumi söi jo reippaana ruokansa ja kävi tekemässä tarpeensa. Lumi tulee meidän makkariin viettämään ainakin ensiyön ja katsellaan huomenna vointia, jaksaako olla sisarusten kanssa. Tautihan ei ole tarttuva, mutta riskihän näillä toisillakin on sairastua ko.sairauteen. Eli seurataan kaikkia pentuja.

Googlettamalla löytyy asiasta lisää tietoa. Toivottavasti teksti on ihan luettavissa, näillä silmillä ei oikein enää jaksa. Jos nyt lähtisi jatkamaan unia, yöllä herään muutaman kerran katsomaan Lumin vointia.